Yeni halka arzların da özendirmesiyle Türkiye’de yatırımcı sayısı hızla artıyor. Teedo Online Eğitim Platformu, mevcut ve potansiyel yatırımcılara ve finansal analistlere, çağdaş yatırım stratejilerini anlamaları için eşsiz bir fırsat sunan, 5 hafta sürecek ‘Yatırım Stratejileri Eğitimi’ni 25 Haziran’da başlatıyor.
Yatırım dünyasında ve portföy yönetiminde 25 yılı aşkın sürelik deneyimli bir profesyonel olan Arzu Toktay Aybars, Teedo’nun düzenlediği webinarla hem eğitimi tanıttı hem de yatırım dünyasına dair en güncel trendleri paylaştı.
Beyaz yakalı profesyonellerin online eğitim platformu Teedo, ‘Yeni Dönemde Yatırım Çıkmazı: Faiz mi, Döviz mi?’ başlıklı ücretsiz bir webinar gerçekleştirdi. Webinar’da Teedo Online Eğitim Platformu’nun 25 Haziran-25 Temmuz tarihleri arasında düzenleyeceği ‘Yatırım Stratejileri Eğitimi’ de tanıtıldı. 25 yılı aşkın süredir finans sektöründe çeşitli kilit pozisyonlarda görev almış, yatırım bankacılığından risk yönetimine, ürün geliştirmeden portföy yönetimine kadar birçok alanda deneyim kazanmış bir profesyonel olan Arzu Toktay Aybars tarafından toplam 10 ders üzerinden verilecek ‘Yatırım Stratejileri Eğitimi’, mevcut ve potansiyel yatırımcılara ve finansal analistlere, çağdaş yatırım stratejilerini anlamaları için eşsiz bir fırsat sunuyor.
Enflasyon ve reel gelirlerin baskılanması yatırıma yöneltti
Arzu Toktay Aybars, webinar kapsamında ‘Yatırım Stratejilerinin Temelleri, Başarı İçin Anahtar İlkeler ve Yatırım Dünyasında Fırsatları Değerlendirme’ başlıklarında bir konuşma gerçekleştirdi. Arzu Toktay Aybars, konuşmasında, içinden geçmekte olduğumuz dönemin ekonomik dinamiklerinin dünyada ve Türkiye’de bireysel yatırımcıların beklentilerinin ve davranışlarının önemli ölçüde değişmesine neden olduğunu söyledi. Yükselen enflasyon ve reel gelirlerin baskılanmasının bireylerin yatırım gelirlerine olan ihtiyacını artırdığını belirten Aybars, “Bu durum, geçmişte yatırım deneyimi olmayan gençlerin, kadınların ve dar gelirli bireylerin, yatırım hizmetleri, ürünleri ve danışmanlığına olan ilgisini artırdı. Türkiye’de özellikle halka arzlar ve hisse senedi işlemleriyle kısa vadede gelir elde etme fırsatı, çok sayıda ve farklı profilde potansiyel yatırımcının ortaya çıkmasını sağladı. Bu gelişmeler ışığında, bankaların, halka açılan ya da açılacak kuruluşların, aracı kurumların, portföy yönetim şirketlerinin ve finteklerin teknolojinin sunduğu olanaklarla birlikte yeni yatırımcı profillerini ve davranışlarını hedefleyen yeni iş modelleri geliştirmeleri mümkün” dedi.
Webinarda ayrıca, vadeli ve opsiyon borsaları ile risk yönetimi konusunda uzman ekonomist Ateşan Aybars da risk yönetimi ve duygusal kontrolün önemi hakkında görüşlerini paylaştı.
Gençler ve ev hanımlarının ilgisi artıyor
FutureBright ve FutureWise ortak çalışması olan Yeni Yatırımcı Profilleri ve Davranışları Araştırmasına göre, Türkiye’de yatırımcı sayısı 2021-2023 arasındaki iki yıllık dönemde 5,3 milyondan 7,6 milyona çıkarak ciddi bir sıçrama yaptı. Bu artışın büyük kısmı, 2023 yılının ikinci yarısında gerçekleşti. Buna göre 2021-2023 arasında en çok yatırımcı artışı, 100 bin TL’ye kadarki hisse senedi portföylerinde yaşandı. Bu küçük yatırımcılar içinde, en çok düşük gelirliler, 20-29 yaş aralığındaki gençler ve başta ev hanımları olmak üzere kadınlar özellikle ön plana çıkıyor.
Bu ‘yeni’ küçük yatırımcı kitlesini, yatırıma yönelten çeşitli faktörler olduğunu dile getiren Arzu Toktay Aybars, “Yüksek enflasyon, azalan gelirler ve uzun süre baskılanan mevduat getirileri karşısında kendilerini güvence altına almak, birikimlerini korumak, borçlarını ödemek, temel giderlerini karşılamak ve aylık kazançlarını artırmak gibi motivasyonlar başı çekiyor. Başka bir deyişle yüksek enflasyon ve ekonomik belirsizlikler, insanları yalnızca gelecekleri için birikim yapmak üzere değil, bugünkü gelirlerini artırmak üzere de yatırım yapmaya yönlendiriyor” diye konuştu.
Son dönemde yeni yatırımcıları en çok cezbeden yatırım seçeneklerinin halka arzlar ve hisse senedi işlemleri olduğunu ifade eden Aybars, şöyle devam etti: “Buna göre her 10 yatırımcıdan 6’sı halka arzları haftalık olarak yakından takip ettiğini ifade ediyor. Hisse senedi söz konusu olduğunda aylık kazanç sağlamak, gelecek güvencesinin bile önüne geçmiş durumda. Bu yatırımcıların portföyleri içinde TL mevduat ve yastık altı birikim gibi risksiz enstrümanlar önemini hâlâ koruyor. Getiri beklentisi daha yüksek olanlar ise, kripto para gibi daha riskli yatırım araçlarına yöneliyor.”
Yatırım tavsiyeleri sosyal medyadan
Yeni yatırımcıların bilgi ihtiyaç ve eksikliklerini büyük ölçüde sosyal medya platformları üzerinden gidermeye çalıştığına dikkat çeken Aybars, “Araştırmaya katılanların yüzde 48’i uzmanların sosyal medya üzerinde yaptıkları yorumları takip ettiklerini söylerken, yüzde 44’ü yakınlarından veya arkadaşlarından tavsiye aldıklarını beyan ediyor. Bu amaçla finansal analiz şirketlerinden destek alanların oranı ise yüzde 32. Raporun iş dünyası açısından en önemli bulgularından birine göre, yatırımların büyük kısmı halen banka kanalları ve özellikle mobil bankacılık uygulamaları üzerinden gerçekleşirken, yatırım odaklı yeni nesil platformlara ilgi de artıyor” şeklinde konuştu.
Teedo’dan Yatırım Stratejileri Eğitimi
Teedo’nun 25 Haziran-25 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştireceği Yatırım Stratejileri Eğitimi’nde, katılımcılara yatırım araçları, piyasa dinamikleri ve finansal strateji geliştirme gibi temel kavramları derinlemesine anlama fırsatı sunulacak. Öte yandan bu eğitim, yatırım ve hisse senetleri gibi finansal konular üzerine de odaklanarak, katılımcıların sektördeki en son trendleri anlamaları ve bu bilgileri kendi yatırım stratejilerine uygulamaları konusunda yardımcı olacak.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
11 Kasım 2024SPOR
11 Kasım 2024GÜNDEM
11 Kasım 2024SPOR
11 Kasım 2024SPOR
11 Kasım 2024GÜNDEM
11 Kasım 2024GÜNDEM
11 Kasım 2024